Skaper grønn hub i Kvaløyvegen
Bærekraft og gode miljøvalg er stikkordene når kontorspesialisten Lindbak og IT-selskapet iteam vil skape en grønn hub i Kvaløyveien. Nå ønsker de flere «grønne» bedrifter velkommen.
Praten går livlig rundt møtebordet i Kvaløyveien 311. På denne adressen har kontormøbel-selskapet Lindbak og IT-selskapet iteam lenge delt samme lokale, men nå har de også funnet hverandre i det grønne skiftet.
Vi ønsker å inkludere flere bedrifter og virksomheter, slik at Kvaløyveien kan bli en grønn hub der vi både kan samarbeide og være et godt miljø for kundene våre, sier salgsansvarlig Roger Schaal i iteam.
Skal selge færre fysiske produkter
Bærekraftsmålet ansvarlig forbruk og produksjon gjør at Lindbak de siste årene har snudd helt om på hvordan de snakker med kundene sine. Lindbak har som mål å være en ledende aktør på bærekraftsutvikling i sine bransjer.
- For å nå dette målet må vi i økende grad tilby tjenester og løsninger for å skape bærekraftige arbeidsplasser. En konsekvens av dette vil være at vi kommer til å selge færre fysiske produkter. Vi har derfor utviklet nye tjenester som understøtter vår visjon for bærekraft, sier daglig leder Elsa Rye-Holmboe.
Et eksempel på slike tjenester er blant annet salg av brukte produkter og tjenester for å forlenge produktenes levetid.
Våre bærekraftsambassadører skal bidra til at våre kunder tar et grønnere og smartere valg, sier Rye-Holmboe.
Forlenger levetid på møbler
Sirkulær rådgiver Johanne Christine Henriksen hos Lindbak Tromsø er klar på at hennes jobb er å veilede og gi råd til virksomheter om møblene og annet utstyr på kontorene.
Vi jobber aktivt med å forlenge levetiden på våre produkter, enten det er å reparere kontorstoler som å bytte trekk eller skifte ut deler. Det sparer både penger og miljøet.
En slik oversikt gir også mulighet til å få ut et miljøregnskap med tanke på hvor stor andel miljømerkede produkter kunden velger.
Selger stol laget av plast-avfall
Hos Lindbak har de satt av en egen del av butikken til et showroom for brukte møbler og «grønne» designmøbler.
– Her er for eksempel en stol som er laget av resirkulert fiskegarn og annet plastavfall fra lokale oppdrettsanlegg på Helgelandskysten. Det er godt for miljøet å støtte lokale, norske møbelprodusenter. Når de i tillegg er laget av avfall, så er det enda bedre, sier Henriksen.
Hun forteller at det kastes enorme mengder med møbler, og at en viktig del av rådgivningen nettopp er å hjelpe kundene med å se hva som kan vedlikeholdes og repareres, og hva som er så dårlig at det kan kastes.
- I utgangspunktet selger vi møbler av høy kvalitet, og som kan leve lenge. Dessverre er det nok fortsatt slik at mange tenker at det ofte er billigere å kjøpe nytt enn å reparere og vedlikeholde det gamle. Vårt mål er å gjøre det enkelt å handle bærekraftige produkter som har lang levetid.
Hun trekker fram Tromsø kommune som en foregangsfigur. I 2022 valgte kommunen å trekke om stolene i kommunestyresalen.
– Stolene hadde stått der siden 2004, og var veldig slitte. De kunne ha kjøpt nye stoler, men valgte å trekke dem om.
Stiller krav
Begge selskapene opplever at det fortsatt er slik at kundene ikke har miljø som krav nummer 1. Roger Schaal forteller at iteam stiller strenge krav til sine egne leverandører, og har nylig sagt opp en kontrakt på grunn av brudd på menneskerettigheter i en fabrikk.
– Jeg er stolt av å jobbe et sted hvor bærekraft og miljø ikke bare er tomme ord. Vi ønsker å være med på å finne løsninger på den omstillingen vi alle må ta. Ingen av oss kan sove i timen, sier Schaal.
Gir nytt liv til «gammelt» IT-utstyr
IT-selskapet iteam har 300 ansatte fordelt på avdelinger over hele landet.
Vi jobber med bærekraft langs flere akser. På personnivå samarbeider vi med for eksempel Ressurs her i Tromsø og NAV om å få personer med hull i CV-en, tilbake i jobb. Det er utrolig viktig å ha en jobb å gå til, både faglig og sosialt.
– Vi arbeider også med et prosjekt hvor bedrifter kan levere inn «gammelt» IT-utstyr, og så utfører vi sikker sletting. Det innebærer at alt innhold og data fra tidligere er fjernet fra maskinen.
De gir rett og slett det gamle utstyret nytt liv.
En maskin som har gjort sin jobb for en eier, kan gjerne være tipp topp for en ny eier, enten det er en flyktningfamilie eller en frivillig organisasjon. Det er mange som lever på et stramt budsjett som trenger en PC, ikke minst hvis du står utenfor arbeidslivet og skal søke på jobber.
Nye forretningsmuligheter
Næringsforeningen i Tromsøregionen fikk nylig utført en undersøkelse som viser at det er økt modenhet innen bærekraft blant næringslivet, men at mange fortsatt har en vei å gå når det gjelder praktisk gjennomføring.
– Det er så flott å se at bedriftene tar bærekraftsarbeidet på alvor og ser etter nye forretningsmuligheter. Vi har en alvorlig stor jobb fremfor oss, og ingen tid å miste, forteller Trude Nilsen, adm.dir. i Næringsforeningen i Tromsøregionen.